Til toppen

Batterier til solcelleanlegg

Før du velger hvilken batteritype du skal benytte i ditt solcelleanlegg er det greit å vite litt om forskjellen på de ulike variantene som finnes. De tre mest aktuelle batteritypene for hytter med solcelleanlegg er AGM, væskefylte batterier (Rolls) og Lithium. Nå introduseres i tillegg PowerWall for de som virkelig har behov for batterikraft.

Vi har intervjuet en av landets fremste batterieksperter. Oversikt over våre solcellebatterier finner du her


Dersom man ikke har erfaring med batterier, kan det være fort gjort å sammenligne de ulike batterienes størrelse og tenke at batteriet med lavest pris pr ampertime (Ah) er det beste kjøpet. Så enkelt er det nok ikke. Det er flere faktorer du som forbruker burde være oppmerksom på. Eksempelvis er det viktig å være klar over at mange leverandører er litt ”lure” når de oppgir Ah på batteriene sine. Et 100Ah batteri basert på C10 standarden (dvs. 10 timers uttapping) kan selges som et 140Ah batteri hos en leverandør som definerer Ah utifra en såkalt C100 standard. Dette er en standard som ikke eksisterer, men som av en eller annen grunn har etablert seg i det norske hyttemarkedet for batterier som er tilkoblet solcellepaneler. Så her gjelder det å være litt våken.

På grunn av ulik bruk av bransjestandard kan det skille opptil 40% i betegnelsen av to identiske batterier

Det andre som er viktig å vite noe om er batteriets estimerte levetid. Dette kan man danne seg en formening om ved å studere batteriets datablad. Et AGM batteri kan f.eks. stå oppført med 600 utladninger v/50%. Dette betyr at dersom du ikke tapper batteriet mer enn 50% så garanterer fabrikken at batteriet vil tåle minimum 600 utladninger. Men det betyr isåfall at du kun har tilgang på halve batterikapasiteten av det som er oppgitt. Tapper du derimot det samme batteriet 100% så vil antall garanterte utladninger halveres til kun 300 utladninger. Men vær oppmerksom på at batteriet isåfall må lades opp umiddelbart etter utlading for ikke å bli ødelagt. Skal man sammenligne levetiden på et AGM batteri med f.eks. et Lithium Pro eller Lithium Ultra batteri som har 2000 utladninger v/100% , så begynner man å forstå hvorfor Lithium batteriene, på tross av en høyere pris, kan være det økonomisk riktige valget.

Produsentene  garanterer kun antall oppgitte utladninger dersom nødvendig vedlikehold følges. Det er viktig å lade batteriene opp straks etter de er utladet

Eksempel på informasjon i datablad som man bør se etter når man skal vurdere batteriets levetid. Her ser man at desto mindre utladning, jo lengre levetid på batteriet (antall utladninger)


Hvor langt ned kan man tappe batteriene?

Spenningen som måles når solen ikke skinner på panelet og det ikke er last på batteriet kalles for hvilespenning og kan fortelle oss noe om hvor mye strøm som er igjen på det. Unntaket er Lithium batterier, som holder en høy spenning hele tiden. Disse tar heller ikke skade av å lades helt ut, så det er derfor ikke kritisk. 

AGM batterier er derimot svært avhengige av å ikke gå tomme for strøm, og levetiden på disse batteriene avhenger av hvor langt ned man tapper dem. Noen velger 50% gjenværende som kritisk grense og andre velger 30%. Benytt denne tabellen til å sette din egen kritiske grense:

Ca 25% gjenværende   - 12,2V
Ca 30% gjenværende   - 12,3V
Ca 50% gjenværende   - 12,4V 
Ca 75% gjenværende   - 12,6V 
Ca 100% gjenværende - 12,8V

Legg merke til at disse nivåene er basert på 12V batteribank. Dersom man har seriekoblet batteriene til 24V må verdiene dobles og om man har seriekoblet til 48V må verdiene firedobles. 

Selv om AGM batterier ikke har i nærheten av samme levetid som Lithium, så kan det i mange tilfeller være det mest fornuftige valget. I små anlegg, med sjelden bruk og lite belastning, kan det i mange tilfeller være hensiktsmessig med en liten AGM batteribank. 

Husk å vurdere også disse kriteriene:  vekt - kulde - vedlikehold - BMS - bluetooth og seriekobling 


Her er en kortfattet introduksjon av de mest aktuelle batteritypene;

AGM

Moderne AGM blybatterier har gjerne ”Deep Cycle” teknologi som tåler en god del flere utladninger og har lengre levetid enn sine forgjengere. Fordelen med AGM batterier er at de helt vedlikeholdsfrie og har god lademottagelighet. De er dessuten ventilregulerte og tåler flere dyputladinger. Det er imidlertid viktig at man passer godt på batteriene og sørger for at de ikke lades helt ut igjen og igjen. Dette vil over tid skade batteriet og resultere i at det må byttes ut. OBS! Lades et AGM batteri helt ut så må det umiddelbart lades opp igjen for ikke å ta skade.

Antall utladninger: 600 stk v/50%, 300 stk v/ 100%

Les mer om AGM batterier


Lithium Improve

Et meget godt lihtium LiFePO4 batteri fra IMPROVE, spesielt designet for nordiske forhold. Disse batteriene egner seg best i mindre solcelleanlegg. Selv om batteriet er prisgunstig er kvaliteten absolutt på høyde med tilsvarende batterier i markedet. Godt egnet til forbruk i båter, bobiler, hytter og campingvogner etc. 
NB! Det er viktig å merke seg at Improve-batteriene ikke leveres med innebygget varmefolie og dermed ikke har beskyttelse mot lading med høy strøm i minusgrader (f.eks. med aggregat/batterilader). 

Antall utladninger: 3000 stk v/80%

Les mer: Improve standard - Improve m/bluetooth


Lithium Pro

Lithium Pro er vårt rimeligste Lithium batteri og har inntil fem ganger lenger levetid enn vanlige blybatterier (AGM-batterier). I tillegg har de dobbelt så mye tilgjengelig kapasitet. Vekten er redusert med ca 75% sammenlignet med blybatterier og størrelsen er ca 50%. Batteriene kan seriekobles til 24V, 36V eller 48V, noe som er nødvendig om de skal benyttes i kraftpakker hvor store invertere benyttes for å skaffe 230V. De krever imidlertid litt vedlikehold med tanke på ballansering og derfor kan Lithium Ultra være å foretrekke i kraftpakkesammenheng (se under). En innebygget og avansert BMS (Battery Management System) sikrer maksimal levetid, beskytter mot kortslutning, overlading og for høy temperatur. I tillegg har Lithium Pro vesentlig bedre lademottagelighet enn andre konvensjonelle batterier. Det betyr kortere tid på å fullade batteribanken din. Batteriene tåler å tappes 100% uten å ta skade. Lithium Pro inneholder ingen skadelige stoffer for miljøet. Batteriene har innebygget HEAT teknologi, noe som gjør at de tåler hurtiglading i kulde. Vær oppmerksom på at folien vil aktiveres i kuldegrader uansett hvor stor tilførselen av strøm er. Ønsker man 100% utnyttelse i kaldt vær anbefales Ultra varianten. Bluetooth-teknologi gir deg batteristatus via app direkte på telefonen din. Kjemien som benyttes i våre batterier er ikke brennbare og i tillegg stenges batteriet automatisk lenge før det oppstår farlig varmeutvikling. Lithium Pro kan benyttes i både store og små solcelleanlegg. 

5 års garanti!

Les mer om Lithium Pro: 100Ah200Ah


Lithium Ultra

Lithium Ultra har noen egenskaper som de færreste andre Lithiumbatterier på markedet kan skilte med når det kommer til lading i kulde, ballansering av batterier i serie samt kvaliteten på BMS (Battery Managing System). Ultra batteriene har på samme måte som Pro batteriene inntil fem ganger lenger levetid enn vanlige blybatterier (AGM-batterier) og dobbelt så mye tilgjengelig kapasitet. Vekten er redusert med ca 75% sammenlignet med blybatterier og størrelsen er ca 50%. Batteriene kan seriekobles inntil 48V og kan autoballanseres, noe som er å foretrekke dersom de skal benyttes i kraftpakker hvor store invertere benyttes for å skaffe 230V. En innebygget og avansert BMS (Battery Management System) sikrer maksimal levetid, beskytter mot kortslutning, overlading og for høy temperatur. I tillegg har Lithium Ultra vesentlig bedre lademottagelighet enn andre konvensjonelle batterier. Det betyr kortere tid på å fullade batteribanken din. Batteriene tåler å tappes 100% uten å ta skade. Lithium Ultra inneholder ingen skadelige stoffer for miljøet. Batteriene har innebygget HEAT teknologi, noe som gjør at de tåler hurtiglading i kulde, men også her har Ultra en stor fordel, fordi batteriene skiller mellom styrken på ladingen og aktiverer kun folie når det faktisk er behov for den. Dette gir bedre utnyttelse av batterikapasiteten. Bluetooth-teknologi gir deg batteristatus via app direkte på telefonen din. Kjemien som benyttes i våre batterier er ikke brennbare og i tillegg stenges batteriet automatisk lenge før det oppstår farlig varmeutvikling. Lithium Ultra kan benyttes i både store og små solcelleanlegg. 

8 års garanti!

Les mer om Lithium Ultra: 100Ah200Ah - 300Ah

ULTRA serien fra Skanbatt er et av de aller beste lithiumbatteriene på markedet i dag. Ta en titt på en kortversjon av videoen under for å se hvorfor. Se hele hele videopresentasjonen her

De nye Lithium Ultra batteriene er produsert og utviklet med tanke på bruk i Nordaen og fungerer optimalt uansett temperatur og årstid.  


PowerWall

Over 6kWt rå strømkraft samlet i et 48V "superbatteri". PowerWall er en sikker og meget god batteriløsning for hus, hytter og andre strømkrevende installasjoner. I disse batterimodulene er det benyttet LiFePO4 celler av beste kvalitet, for å sikre problemfri bruk i mange år. LiFePO4 er også den lithiumkjemien som regnes for å være den absolutt tryggeste å bruke, noe vi mener er viktig i hus og hytter hvor man selv oppholder seg.

PowerWall fra Skanbatt er en "HEAT" modell med innebygget varmefolie som sikrer helårsbruk i kaldt klima. Varmefolien aktiveres av en ladekilde dersom det er minusgrader, og den vil ikke trekke strøm fra battericellene. Skanbatt PowerWall er kanskje markedets beste batteriløsning for bruk i Norske vinterhytter hvor det tidvis kan bli meget kaldt. Dersom du har en WIFI ruter på hytta, kan Skanbatt PowerWall overvåkes fra hvor du enn ønsker.

8 års garanti!

Les mer om PowerWall


Benytt deg av vår kompetanse

Ta turen innom en av våre butikker så kan vi fortelle deg mer om de ulike batteriene og foreslå løsninger tilpasset ditt behov. 

Solcellebatterier - et utvalg