Til toppen

Gode matopplevelser med gasskomfyr

For mange er det å lage mat på gassapparater en helt ny opplevelse. De aller fleste blir imidlertid positivt overrasket over hvor enkelt det er å bruke en gasskomfyr og hvor få begrensninger det gir i forhold til det du er vant med fra kjøkkenet hjemme.

Gode matopplevelser er for de fleste en viktig del av hyttelivet og selv om du ikke har innlagt strøm med mulighet for elektrisk komfyr betyr ikke det at du er prisgitt dårlige muligheter for matlaging.

Det finnes mange gode alternativer for matlaging på gass. Alt fra de enkleste frittstående koketoppene, koketopper for nedfelling, gass-stekeovner for innbygging og frittstående gasskomfyrer. Av disse finnes det igjen de som er tilpasset mindre kjøkken som 50x50cm (avbildet) og helt opp til de store gasskomfyrene som er mer å betrakte som et møbel, og setter sitt eget preg på hyttekjøkkenet. 

For mange er kanskje det å lage mat på gassapparater en helt ny opplevelse men, det er ingen begrensninger på det å lage mat med gass i forhold til det du er vant med fra kjøkkenet hjemme.

Lær deg triksene

Det må kanskje gjøres noen små tilpasninger med steketid og hvilken rille du plasser maten på i stekeovnen, men her finnes det mange gode tips og triks for å tilpasse de forskjellene som er fra elektrisk til gass stekeovn - for det er forskjeller.

Der vi på kjøkkenet hjemme er vant til stekeovn med over- og undervarme og varmluftsfunksjon, er gass stekeovn basert på under varme som kommer fra en hestesko-formet brenner som er plassert i bunnen av komfyren. De fleste gasskomfyrer er også utstyrt med grill funksjon, men det er ikke mulig å benytte både undervarme og grill samtidig.

Saftigere kjøtt og sprøere skorpe

Det er også andre forskjeller fra elektriske komfyrer som f.eks. vanndampen som dannes inne i stekeovnen som et resultat av gassen som blir forbrent. Denne kan vi bruke til vår fordel da den er med på å gjøre kjøttet saftig og skorpen på bakst god og sprø.

En 4-bluss gasskoketopp i kombinasjon med en gass-stekeovn er for mange en populær kombinasjon

Gjør deg kjent med komfyren din

Siden varmen kommer nedenfra kan det være en fordel og plassere et steke brett på nederste rille. Da det gir en fin fordeling av varmen. Hvis du ønsker ekstra farge kan du bytte til grill under steke prosessen. Trikset for å lage god mat i gass stekeovn er rett å slett å prøve seg litt frem og ikke minst å gjøre seg godt kjent med sin egen komfyr.

Når det gjelder kokeplatene på gass er det utelukkende fordeler med å benytte dette. Det er ikke uten grunn at restauranter og profesjonelle kokker benytter seg av gasstopper, da disse gir en eksepsjonelt god kontroll over varmen og du lett kan justere flammen etter ditt behov, med umiddelbar effekt. Dette i motsetning til elektriske koketopper, hvor justering av temperatur kan ta et minutt eller to før du har den temperaturen du trenger.

Rask justering av flamme gir full kontroll

Det som for mange er uvant til å begynne med er at du her ser og må forholde deg til selve flammen i koketoppen. Men i løpet av kort tid glemmer du dette og vil oppdage gleden av å lage mat med gasstopp. Så her er det ingen grunn til at du skal legge ambisjonene til side når du planlegger neste meny på hytta, men heller kan konsentrere deg om å finne den riktig gasskomfyr for din hytte og se frem til mange fine matopplevelser.

 

 


Plassering av gassbeholder

Dersom man ikke ønsker å oppbevare gassflasker inne, kan de plasseres i et utvendig gass-skap. Gassflaskene som er plassert i skapet kan forsyne flere forbrukere med propangass. Gassovn, gasskomfyr, gasskjøleskap og gassvannvarmer er noen eksempler på hva man kan knytte til anlegget.

 

Propanflaskene kan gjerne plasseres på utsiden av hytta i et godkjent skap Les mer om skapene her


Utstyr og sikkerhet

Skal du montere selv skal det kun benyttes ett apparat pr. gassflaske med maks 1,5m slange. Fast gassopplegg monteres av fagkyndig og muliggjør flere gassforbrukere på samme ledningsnett.

Hyttetorget har et stort utvalg av rør, slanger, koblinger, regulatorer og annet nødvendig materiell for å koble sammen flere gassforbrukende apparater til samme gassbeholder eller gass-skap. Les mer om vårt monteringsmateriell

Gasskomfyrer - og koketopper