Til toppen
Trygg fyring med bålpanne

Trygg fyring med bålpanne

En bålpanne kan benyttes til så mangt. Vedfyring, bålkos og matlaging er ekstra trivelig når man samles rundt et levende bål. Her er noen tips for et vellykket ildsted.

Å sitte rundt en bålpanne å nyte varmen fra flammene skaper en helt spesiell atmosfære. Enten det handler om å tilbrede et måltid eller det er for kosens skyld, så oppstår det alltid god stemning straks bålet er tent. Her gir vi deg noen tips og råd som hvordan du kan få mest mulig ut av bålpannen din, og hvordan du skal vedlikeholde den for å sikre at den varer i mange år.    

 

 

Saga 60 er en solid bålpanne som kan benyttes til mange formål - les mer om bålpannen her


Brannsikker bålhygge

Selve bålgryta er festet til bena med kjettinger og hevet godt over bakkenivå - minimum 30 cm er anbefalt. Dette er enkelt å justere med benvinkel og medfølgende kjettingfester. Med gryta godt over bakkenivå har du et godt utgangspunkt for et trygt bål. Det er allikevel noen ting du bør tenke på:

- Sørg for god avstand til bebyggelse, trær og andre brennbare ting

- Sikre bålplassen med et brannsikkert underlag om mulig

- Ha alltid et brannslukningsapparat eller vann tilgjengelig

- Plasser bålbenker og møbler i forsvarlig avstand til bålpanna.

I tillegg går det an å sikre seg litt ekstra ved å utstyre panna med gnistfangere og gnistlokk som vist på bildet. Man skal også være klar over at det blir veldig varmt i og rundt bålpanna, så det anbefales derfor å ha et par bålhansker tilgjengelig når man f.eks. skal håndtere grillrist og lokk. 


Slik fyrer du opp

Du kan gjerne bruke grillkull i bålpanna, men om du skal benytte ved, så sørg for at denne er tørr og gjerne gnistfri (f.eks.bjørkeved). Er du hytteeier så har du helt sikkert god erfaring med opptenning og vet at man bør starte med små, tørre pinner først og deretter legge på kraftigere pinner etterhvert som det begynner å ta fyr. Litt papir i bunnen under opptenning kan være til god hjelp. Sørg for godt med luft mellom veden for optimalt resultat. 

Les mer om Saga bålpanne og vårt utvalg av tilbehør »

Rentbrennende og røykfri bålpanne

Nå leveres våre bålpanner også med en rentbrennende funksjon som gjør dem nesten helt fri for røyk og sikrer en renere forbrenning av veden.

Innsatsen er konstruert på en måte som gjør at røyken blir redusert til et absolutt minimum. Innsatsen passer til de fleste bålpanner på markedet og krever ingen montering, da den bare plasseres rett i bålpannegryta som illustrert over. 

Les mer om Saga rentbrennende bålpanne »

Les mer om rentbrennende innsats til eksisterende bålpanne »

God sittekomfort for optimal bålglede

En god bålpanne fortjener noen skikkelige robuste utemøbler rundt seg. Det finnes et tremateriale som er spesielt godt egnet til dette bruket - cedertre! Denne tresorten inneholder oljer som gjør treverket vedlikeholdsfritt med svært lang levetid. Les mer om våre Log-møbler på disse sidene

Log-møblene er komfortable å sitte i og skaper en god stemning rundt bålet

Saue- og reinsdyrskinn 

Når man skal sitte ute en stund så kan det være godt å varme seg med litt ekstra godt og isolerende underlag. Saue- og reinsdyr skinn er mye brukt  som sitteunderlag her i landet og kommer i mange ulike kvaliteter og farger. Se hele vårt utvalg her

Et godt skinn sørger for lun og god sittekomfort


Beskytt mot vær og vind

Ikke alle er like flinke til å ta vare på bålpanna si og lar den stå ubeskyttet i vær og vind året rundt. Dette vil tære på materialene uansett hva de er laget av. Det er særlig to ting som er viktig å huske på om man ønsker å sikre lang levetid for bålpanna:

  1. En enkel og rimelig måte å beskytte bålpanna på er å investere i et bålpannetrekk. Bålpannetrekket er vanntett og enkelt å ta av/på. Alternativt kan bålpanna demonteres og plasseres på et tørt sted. 
  2. I tillegg er det viktig å smøre inn bålpanna med bålpanneolje en gang i blant. Ikke bare selve gryta, men alle komponentene (ben, skruefester, gnistfanger osv.). Dette vil forhindre rustangrep og sørge for at bålpanna di holder i mange år. 

Les mer om Saga bålpanne »

Aktuelle produkter