Til toppen

Forbrenningstoalett

Forbrenningstoalett på hytter med og uten strøm

Forbrenningstoaletter er miljøvennlige og etterlater kun aske som sluttprodukt. Det forteller Anders Birkeland i Bergen. Han har jobbet mange år i hyttebransjen og kjenner godt til de ulike modellene på markedet. 

Forbrenningstoaletter har blitt et populært alternativ for norske hytteeiere de senere årene, men hvordan virker egentlig et forbrenningstoalett? Det er ganske enkelt slik at avfallsproduktene forbrennes ved høy temperatur og kun etterlater seg en liten mengde miljøvennlig aske forklarer Birkeland. Han innrømmer at enkelte hytteeiere er litt skeptiske til dette prinsippet og lurer på om det er helt trygt. Selve forbrenningen av avfallet skjer i et lukket forbrenningskammer og avgassene fra forbrenningen føres ut via et eget avtrekksrør. Resultatet er en kopp med aske etter en ukes bruk med fire personer på hytta - og alt forsvinner, vått og tørt i et trygt og gjennomtestet toalettmiljø forsikrer Birkeland. 

Prinsippet er enkelt og hygienisk. En en innebygget katalysator sørger dessuten for et luktfritt inne- og utemiljø. Driftskostnadene er heller ikke avskrekkende. Tar man med utgifter til pose og strømforbruk kan man beregne ca. 1 krone pr toalettbesøk. 

Også for strømløse hytter 

Et forbrenningstoalett kan du installerere enten du har strøm eller ei. Det finnes nemlig også en modell som drives på propangass forteller Birkeland. Riktignok kreves det litt 12V strøm for å få startet toalettet og holde vifta i gang under forbrenningen, men de fleste strømløse hytter har jo et solcellepanel i disse dager og da er saken løst.

En av årsakene til at forbrenningstoaletter er så populære er at de er så enkle å installere. Det skal ikke tilknyttes noe avløp til toalettene, kun et utluftingsrør. 

Det finnes noen ulike varianter på markedet forklarer Birkeland. Selv har han som butikksjef i Hordalands største hyttebutikk valgt å satse på de to ledene modellene, Cinderella og Incinolet. Cinderella er norskprodusert og har vært på markedet i over 15 år. Det har skjedd store forandringer siden de første modellene ble lansert og produktet fremstår nå moderne, innovativt og helt fritt for barnesykdommer. Incinolet er et amerikansk toalett med over 50 års fartstid. Dette er "traktoren" som vi liker å kalle det - den bare går og går.. Alle slitedeler i Incinolet ligger lett tilgjengelig for utskifting og kan normalt foretas av hytteeier selv. Mange synes dette er en fordel. 

Enkel installasjon

Vi spurte Anders Birkeland om hytteeiere normalt installerte forbrenningstoalettene sine selv eller om det måtte håndverkere opp på hytta for å få gjort dette skikkelig. Her vil jeg nok påstå at de aller fleste gjør denne jobben selv, svarer han. Monteringsanvisningene er gode og det er til og med produsert egne installasjonsvideoer for enkelte varianter. 

Se hvor enkelt det er å installere et forbrenningstoalett:

Du kan lese mer om de ulike forbrenningstoalettene på våre hjemmesider. Ønsker du å besøke en faghandler med ekspertise og se toalettene utstilt anbefaler vi at du tar turen til et av hyttesenterne under.

Hyttesentere med fagkunnskap finner du her:

Sorter Navn (a > å)
Kampanje

Originalposer til Cinderella forbrenningstoalett

Originalposer til Cinderella forbrenningstoalett, 500 stk.
1100501