Til toppen

Aggregat på hytta - dette bør du tenke på!

Før man går til innkjøp av et aggregat til hytta kan det være fornuftig å tenke godt igjennom hva man skal bruke aggregatet til, hvor mye strøm du trenger og hvor aggregatet skal plasseres for å unngå støy og kullosproblemer. Vi tok en prat med en av landets fremste eksperter på området.

Erik Alme gir mange gode aggregat-råd til hytteeiere


Strømmen som produseres i et aggregat kan benyttes til mange ulike formål. Elektriske verktøy, sirkelsag, hekksaks og kaffetrakter er bare eksempler på hva et aggregat kan brukes til. Strømløse hytter kan dessuten lade opp batteribanken ved å koble til en egnet batterilader

Det er imidlertid viktig å sørge for at det er harmoni mellom kvaliteten på aggregatet og jobben det er tiltenkt. I motsetning til hva mange kanskje tror så er det stor forskjell på strømkvaliteten som produseres i de ulike aggregatene. Det betyr at ikke alt utstyr kan benyttes ukritisk på alle typer aggregater. Dette er en av årsakene til at de såkalte sinusaggregatene koster mer enn de tradisjonelle rammeaggregatene. Det er dessuten stor forskjell på støynivå, vekt og drivstoff-forbruk når man sammenligner de ulike variantene som finnes på markedet. 

I tillegg er det viktig å dimensjonere aggregatet slik at det er stort nok til å kunne drive det utstyret man har. 

Se oversikt over alle våre aggregater

Unngå plagsom støy og kullos

Ved å lede avgassene ut gjennom vegg unngår du plagsom støy i og ved hytta når aggregatet går. I tillegg sikrer du at kullos fra avgassene ikke siver inn i hytta. Ønsker du ikke å sette opp et aggregathus kan aggregatet plasseres f.eks. i boden som er tilknyttet hovedhytta. I såfall må du sørge for at dette gjøres fagmessig og at utluftingen forlenges med en pipe som ledes oppover i høyden.

Aggregatet kan bygges inn i en liten ventilert bod hvor avgasser (og eventuelt varme) ledes ut som vist på bildet under

 Du oppnår flere fordeler dersom du plasserer aggregatet ditt i et lite aggregathus eller i en egnet separat bod med litt avstand fra hytta


Ventilasjon er viktig

Du kan bygge inn en liten ventilert bod hvor avgasser og eventuell varme ledes ut. Alle aggregater utvikler varme, noen mer enn andre. Dersom du kun leder eksosen ut kan det bli veldig varmt i rommet hvor aggregatet ditt står. På sommeren kan det faktisk bli så varmt at aggregatet blir overopphetet og du risikerer at det slår seg av. For å unngå slik overoppheting har det blitt utviklet egne spesialtilpassede adaptere til de mest populære aggregatmodellene på markedet. Disse adapterne leder både eksos og varme ut fra rommet og sikrer en jevn og god temperatur inne i rommet hvor aggregatet står. Det er derfor viktig med en ventil eller to i rommet slik at det er tilgang på nok luft.

På bildet ser vi et kraftig 3900W inverter-aggregat plassert i vår Offgrid Energibod. Skal aggregatet brukes vinterstid er det lurt å ta hensyn til snømengder på utsiden av bygget og sikre god utlufting ved å lede varmluften vertikalt i et forlengelsesrør.


Fjernstart av aggregat

Ny teknologi muliggjør ikke bare fjernkontroll, slik som flere av de større aggregatene nå leveres med, men også mulighet for autostart (ATS) og fjernstart fra mobiltelefonen din.

Et kraftig aggregat på 3900W kan fjernstartes med mobilen og sørge for både batterilading og varme i hytta

To av aggregatene fra Hyundai er utstyrt med en ATS funksjon som gjør det mulig å koble til en GSM "Ring hytta varm" enhet. Du kan da følge med på batterispenning og igangstarte aggregatet når du ønsker. I tillegg til å lade opp batteribanken kan aggregatet f.eks. drive en elektrisk ovn som kan varme opp hytta noen timer før man ankommer.  

Vi tilbyr to størrelser: 3900W aggregat med GSM styring og 6500W aggregat med GSM styring  


Nødlader til elbil

Rekkeviddeangsten er ofte stor hos hyttefolk. Har vi nok strøm til å komme hjem, eller til nærmeste ladestasjon på hjemveien? Hyttetorget leverer nå bensinaggregat og batterilader som løser dette problemet.  


Praktisk med eget aggregathus

Dersom det er plass til det på hyttetomten din, kan det være veldig praktisk med et eget aggregathus. Det er en fordel å plassere aggregathuset med litt avstand fra hovedhytta for å unngå kullos og avgasser i tillegg til å minimere støy. På dette bildet er aggregathuset kombinert med et teknisk rom hvor batteribank, lader, inverter og annet teknisk utstyr er plassert.

Et aggregathus kan være et naturlig supplement til sol- og vindkraftløsninger og vil tilsammen gi en miljøvennlig strømproduksjon. 

Hyttetorget leverer ferdige pakkeløsninger med eksosadaptere og avluftingsrør som gjør det enkelt for deg å gi aggregatet en trygg og støyfri plassering.  


Handler du aggregat hos Hyttetorget kan du føle deg trygg på at du vil bli godt ivaretatt som kunde. Vi kan gi deg gode råd og tips knyttet til vedlikehold/bruk, plassering og foreslå riktig type avlufting. Vi kan dessuten bistå med teknisk kompetanse dersom noe uforutsett skulle inntreffe. 

Du kan lese mer om alle våre aggregatmodeller her, eller få informasjon, råd og tips i våre butikker

Aggregater - et utvalg