Derfor bør du velge lithiumbatterier på hytta

Det er mange spørsmål omkring solcelleteknologi og spesielt rundt lithiumbatterier. Vi har tatt en prat med spesialistene for å få svar på mange av de spørsmålene som hytteeiere lurer på. Tommy Moe, daglig leder i Skandinavisk Batteriimport er en av landets fremste eksperter på området. 

Skandinavisk batteriimport har brukt mange år på å besøke og bli kjent med de mange batterifabrikkene rundt om i verden. Skal vi bli tatt seriøst som leverandør og ha et langsiktig perspektiv på forretningskonseptet vårt er det helt nødvendig at vi innehar god produktkunnskap og kjenner til de ulike produksjonsprosessene ned til den minste detalj, sier Moe. Det er slik at lithium er et grunnstoff og det er over 30 varianter som benyttes i batterier. Altså kan man ikke ta alle lithium varianter under ett og si at "sånn er det" forklarer han.

Valget av lithiumbatteri-produsent landet til slutt på den anerkjente fabrikken TopBand. Batteriene fra denne fabrikken er bygget av prismatiske LiFePo4 celler, som er den aller mest stabile og sikre lithiumcella. Batteriene er bygd av 8-12 stk prismatiske celler av meget høy kvalitet. Cellene blir skrudd sammen med solide forbindelser i toppen, helt uten lodding. Til sammenligning har «billigere» lithiumbatterier sylindriske celler som er loddet sammen i topp og bunn. Ryker en lodding etter år med vibrasjoner vil batteriet bli ødelagt. Vi mener helt klart at prismatiske celler er en mer solid og varig løsning som absolutt er verdt den ekstra kostnaden ved anskaffelse.

Våre lithium batterier er miljøvennlige og inneholder ingen skadelige stoffer. Med disse batteriene reduserer du vekten ca 75% sammenlignet med blybatterier, størrelsen er ca 50% av vanlige batterier, og de har en levetid som er inntil fem ganger lengre. Våre lithiumbatterier lades vesentlig raskere en blybatterier og som et eksempel kan vårt 100AH batteri hurtiglades fra tomt til fullt på ca 1 time (2 timer er anbefalt). På tross av denne overlegne teknologien blir vi stadig møtt med skeptiske spørsmål og det er tydeligvis mye feilaktig informasjon der ute.

Myte nr 1: Lithiumbatterier kan ikke stå fulladet over tid

Dette er ikke riktig sier Moe. Våre batterier kan stå fulladet over lang tid på hytte så lenge det benyttes en egnet solcelleregulator. Det anbefales at batteriene står med en stabil float (vedlikehold) spenning på under 13,8V, og dette ivaretas av våre solcelleregulatorer. Skal man derimot lagre batterier som står ubrukt uten at den er tilkoblet solcelleregulator anbefales det at de er ca 50% oppladet slik de også kommer levert fra fabrikk.

Myte nr 2: Lithiumbatterier tåler ikke kulde

Batterier generelt har høyere indre motstand når de er nedkjølt som igjen gjør at lademotakeligheten er redusert, dette gjelder også for lithium. Våre lithium batterier kan fint lades med lav strømstyrke fra solcellepaneler i minus grader, men høy strømstryke f.eks. fra aggregat vil kunne forkorte levetiden på batteriet noe. Så lenge batteriene står plassert i minusgrader anbefaler vi at ladestrømmen er maks ca 10% av batterikapasiteten for å være på den sikre siden, da vil ikke batteriet skades. Dersom kundene har store solcelleanlegg som potensielt kan produsere mye strøm om vinteren, må batterikapasiteten dimensjoneres slik at 10% "regelen" hele tiden ivaretas.  

I juni/juli 2018 lanseres en helt nye batteriserie med innebygd varmefolie. I praksis fungerer dette slik at batteriet selv tempererer cellene når de er nedkjølt slik at de kan hurtiglades også i minusgrader. Dette vil være en fantastisk løsning for dem som har batteriene ute i boder, annekser etc som ikke blir oppvarmet når man er på hytten om vinteren.

Myte nr. 3: Lithiumbatterier kan ta fyr

Lithium jernfosfat (LiFePO4) er den alle mest sikre og stabile lithium cellen på markedet. I tillegg til at cellene er sikret i seg selv, har batteriet i tillegg en integrert beskyttelse (BMS). BMS`n beskytter batteriet mot for høy temperatur, overbelastning, kortslutning og ellers uforutsette hendelser. LiFePO4 kan på ingen måte sammenlignes med høyenergi lithium celler som f.eks benyttes i elbiler Skulle man allikevel klare å kortslutte en av cellene i vårt batteri, så har også cellene innebygde sikkerhetsmekanismer som hindrer at det antenner. Jeg vil våge å påstå at blybatterier som kan produsere knallgass er en potensielt større fare om man skal sammenligne batteriteknologier.

Fredrik Kleiven Johansen

Men hva med resten av solcelleanlegget?

Butikkleder ved Hyttetorget i Sandefjord, Fredrik Kleiven Johansen har over 15 års erfaring med salg av solcelleanlegg og kan det meste innen dette faget. Vi har spurt han om hva folk lurer mest på i forbindelse med installasjon av solcelleanlegg på hytta. 

Det første alle spør om er "hva kan jeg benytte av utstyr på hytta dersom jeg installerer et solcelleanlegg?". Og her har svaret forandret seg drastisk de siste 10 årene. Det er særlig to årsaker til dette. For det første har solcellepanelene blitt bedre og lader nå til og med i overskyet vær. Monokrystallinske celler har tatt over for Polykrystallinske celler og dette gir merkbar effekt på solcelleanleggenes evne til å ta til seg strøm. I tillegg har det skjedd en liten revolusjon på belysningsiden. En lyspære trekker ikke lenger 15-20W. En moderne LED pære trekker bare 2-3W og da lyser den med behagelig godt lys.

I tillegg har det skjedd mye på utstyrssiden. Nå får man flotte 40 tommers 12V TV'er med strømforbruk under 20W og dermed er det helt slutt på flatt batteri og strømbrudd under 5 mila. Mye 230V utstyr har dessuten begynt å bli langt mer energieffektivt. Kjøleskap, støvsugere, vannkokere og andre husholdningsartikler som tidligere var helt utenkelig å ta med på hytta er nå blitt en helt naturlig del av energiregnestykket til våre solcellekunder forklarer Johansen. 

Men den viktigste endringen har allikevel skjedd på batterifronten. Mulighetene som lithiumbatterier gir har endret forbruksmønsteret på "strømløse hytter" betraktelig. Å koble en støvsuger, kaffetrakter og vaffeljern til et tradisjonelt AGM batteri (blybatteri) er ofte et sjansespill. Er batteribanken halvfull så synker voltspenningen og vaflene risikerer å bli halvstekte. Dette opplever vi ikke med lithiumbatterier. Selv en relativt liten lithiumbank gir enorm kraft og rikelig tilgang på strøm i forhold til det solstrømhytter tidligere har vært vant til. Dette har for mange av våre kunder virkelig vært en aha-opplevelse forklarer han.

Kraftpakkenes inntog

Nå om dagen er det mye snakk om kraftpakker, hva er dette for noe? Kraftpakker er for mange blitt et alternativ til å legge inn strøm på hytta og består i prinsippet av en tradisjonell, noe oppskalert solcellepakke med inverterteknologi. En inverter omdanner 12V strøm fra batteriet til 230V strøm og muliggjør bruk av apparater som støvsuger, vaffeljern, hårføner, spillmaskiner osv. Batterlading fra aggregat på vinteren installeres ofte som backup, men dette er jo selvsagt valgfritt. Den nye teknologien rundt solcelleanleggene har åpnet for langt videre bruk av apparater og utstyr enn bare lys og TV på hytta forklarer Johansen.

Riktignok anbefaler vi fortsatt at store strømforbrukere som varmeovner og komfyrer fortsatt drives på alternative energikilder som gass, parafin etc., men det er allikevel få grenser for hva vi kan få til med dagens teknologi. Johansen har allikevel ett råd å gi; bruk mest mulig 12V utstyr og ha en av/på bryter for 230V strømtilførselen. Årsaken til dette er rett og slett at de kraftige inverterne som benyttes bruker en del strøm, selv når de står i standby modus. For å slippe å sløse med strømmen foreslår vi at produkter som lys, TV, radio, vannpumpe, mobilladere etc. drives på 12V.

Fredrik Kleiven Johansen er butikkansvarlig for Hyttetorget avd. Sandefjord og har mange års bransjeerfaring. Du kan møte han og hans bransjekolleger rundt om i landet om du avlegger et besøk til et av Hyttetorgets hyttesentere (under). Hyttetorget har dessuten et landsdekkende forhandlernett som kan gi gode råd og tips til hytteeiere. Ønsker du å lese mer om solcelleløsninger fra Hyttetorget kan du gjøre det her

 

Hyttetorget Sandefjord

Hyttetorget Sandefjord

Hyttetorgets hovedkontor, lager og utsalgssted. Tlf 33 42 01 00

LES MER
Hyttetorget Slependen

Hyttetorget Slependen

Landets største hyttebutikk på Slependen. Telefon: 67 22 21 44

LES MER
Hyttetorget Sarpsborg

Hyttetorget Sarpsborg

Østfolds største Hyttebutikk. Telefon 69 00 34 44

LES MER
Hyttetorget Alnabru

Hyttetorget Alnabru

Hyttetorgets butikk på Alnabru i Oslo har et stort utvalg av hytteprodukter. Tlf. 22 83 24 00

LES MER
Hyttetorget Drammen

Hyttetorget Drammen

Hyttetorget åpnet ny butikk på Åssiden i Drammen mandag 25. september. Vi ønsker velkommen til en av landets flotteste hyttebutikker.

LES MER
Hyttetorget Hamar

Hyttetorget Hamar

Hytteutstyrbutikk på Midtstranda med bredt vareutvalg og dyktige fagfolk. Tlf. 62 00 14 00

LES MER
Hyttetorget Trondheim

Hyttetorget Trondheim

Velkommen til Sør-Trøndelags største hyttebutikk. Du finner oss på Lade. Tlf. 73 20 53 20

LES MER
Hyttetorget Bergen

Hyttetorget Bergen

Endelig en skikkelig hyttebutikk i Bergen - du finner oss langs Liavegen i Nyborg. Tlf. 53 00 49 00

LES MER
Hyttetorget Sandnes

Hyttetorget Sandnes

Hyttebutikk med Rogalands største vareutvalg finner du i Sandnes. Tlf. 51 22 74 80

LES MER
Hyttetorget Kristiansand

Hyttetorget Kristiansand

6. februar åpnet sørlandets største hytteutstyrbutikk i Sørlandsparken. Telefon: 38 60 27 27

LES MER