Derfor bør du velge lithiumbatterier på hytta

Det er mange spørsmål omkring solcelleteknologi og spesielt rundt lithiumbatterier. Vi skal her se på konkrete forskjeller på de to batteriteknologiene som hytteeiere primært har å velge mellom i dag. 

Lithium er et grunnstoff og det er over 30 varianter som benyttes i batterier. Altså kan man ikke ta alle lithium varianter under ett og si at "slik er det". Hyttetorgets lithiumbatterier er produsert av såkalte prismatiske LiFePo4 celler, som er den aller mest stabile og sikre lithiumcella. Cellene blir skrudd sammen med solide forbindelser i toppen, helt uten lodding. Til sammenligning har «billigere» lithiumbatterier sylindriske celler som er loddet sammen i topp og bunn. Ryker en lodding etter år med vibrasjoner vil batteriet bli ødelagt. Vi mener helt klart at prismatiske celler er en mer solid og varig løsning som absolutt er verdt den ekstra kostnaden ved anskaffelse.

Selv om lithiumbatterier er vesentlig dyrere enn tradsjonelle blybatterier, finnes det allikevel flere gode grunner til å velge dette; 

1. For det første har våre lithium batterier inntil fem ganger lenger levetid enn vanlige blybatterier (AGM batterier). Lithium batteriene er dyrere i anskaffelse men over tid vil man se at de årlige kostnadene er opp til 50% lavere sammenlignet med vanlige blybatterier. Dette alene er gode argumenter for at lithium batterier er førstevalget for mange hytteeiere.

2. Lithiumbatterier har over dobbelt så mye tilgjengelig kapasitet sammenlignet med vanlige blybatterier. Desto mer man belaster batteribanken jo større blir kapasitetsforskjellen. Eksempel: dersom man tapper 90Amp fra et 100AH lithium batteri vil dette fungere i en drøy time. Skal man belaste blybatterier tilsvarende trenger man 3-400AH for å kunne oppnå samme driftstid.

3. Vekten er redusert med ca 75% sammenlignet med blybatterier og størrelsen er ca 50% av vanlige batterier. Dette gjør dem mer håndterlige og ikke minst mer plasseringsvennlige i trange hytter, boder etc.

4. En innebygget og avansert BMS (Battery Management System) sikrer maksimal levetid, beskytter mot kortslutning, overlading og for høy temperatur. Skulle noe uforutsett skje vil batteriet skru seg av og man unngår skade.

5. Batteriene tåler å tappes 100% uten å ta skade. Er man uheldig og gjør det samme med et blybatteri er sannsynligheten stor for at det blir ødelagt og må kasseres.

6. Lithiumbatterier er miljøvennlige og inneholder ingen skadelige stoffer for miljøet

I tillegg leveres batteriene med Bluetooth teknologi som gir deg batteristatus via app direkte på telefonen din. Dette gir deg full kontroll på ladestatus og batterispenning samtidig som det gir oversikt over tilgjengelig kapasitet og aktuelt forbruk i ampere. Appen viser dessuten antall utladinger, sykluser, temperatur på cellene og generell "helsetilstand" på batteriet. 

Les også: Nå leveres lithiumbatterier også med innebygget varme

Hva med sikkerhet og brannfare?

Det finnes mange lithium kjemier som benyttes til mange ting og flere av disse er veldig brannfarlige. De fleste har nok hørt om lithium ION batterier og brannfaren knyttet til disse. Kjemien som benyttes i våre LiFePO4 batteriene er ikke brennbare i det hele tatt. I tillegg er det masse sikkerhet rundt BMS og celler i våre batterier som stenger batteriet lenge før temperaturen rekker å bli så høy at varmeutviklingen utgjør noen fare. På grunn av dette anses disse batteriene faktisk tryggere enn f.eks. blybatterier. Det er derfor viktig at man ikke sammenligner disse batteriene med de som f.eks. benyttes i elsykler osv. 

Men hva med resten av solcelleanlegget?

Produktsjef i Hyttetorget, Fredrik Kleiven Johansen har over 15 års erfaring med salg av solcelleanlegg og kan det meste innen dette faget. Vi har spurt han om hva folk lurer mest på i forbindelse med installasjon av solcelleanlegg på hytta. 

Fredrik Kleiven Johansen

Det første alle spør om er "hva kan jeg benytte av utstyr på hytta dersom jeg installerer et solcelleanlegg?". Og her har svaret forandret seg drastisk de siste 10 årene. Det er særlig to årsaker til dette. For det første har solcellepanelene blitt bedre og lader nå til og med i overskyet vær. Monokrystallinske celler har tatt over for Polykrystallinske celler og dette gir merkbar effekt på solcelleanleggenes evne til å ta til seg strøm. I tillegg har det skjedd en liten revolusjon på belysningsiden. En lyspære trekker ikke lenger 15-20W. En moderne LED pære trekker bare 2-3W og da lyser den med behagelig godt lys.

I tillegg har det skjedd mye på utstyrssiden. Nå får man flotte 40 tommers 12V TV'er med strømforbruk under 20W og dermed er det helt slutt på flatt batteri og strømbrudd under 5 mila. Mye 230V utstyr har dessuten begynt å bli langt mer energieffektivt. Kjøleskap, støvsugere, vannkokere og andre husholdningsartikler som tidligere var helt utenkelig å ta med på hytta er nå blitt en helt naturlig del av energiregnestykket til våre solcellekunder forklarer Johansen. 

Men den viktigste endringen har allikevel skjedd på batterifronten. Mulighetene som lithiumbatterier gir har endret forbruksmønsteret på "strømløse hytter" betraktelig. Å koble en støvsuger, kaffetrakter og vaffeljern til et tradisjonelt AGM batteri (blybatteri) er ofte et sjansespill. Er batteribanken halvfull så synker voltspenningen og vaflene risikerer å bli halvstekte. Dette opplever vi ikke med lithiumbatterier. Selv en relativt liten lithiumbank gir enorm kraft og rikelig tilgang på strøm i forhold til det solstrømhytter tidligere har vært vant til. Dette har for mange av våre kunder virkelig vært en aha-opplevelse forklarer han.

Kombinasjonsløsninger 12V & 230V

Nå om dagen er det mye snakk om invertere knyttet til solcelleanlegg, hva er dette for noe? En inverter omdanner 12V strøm fra batteriet til 230V strøm og muliggjør bruk av apparater som kjøleskap, støvsuger, vaffeljern, hårføner, spillmaskiner osv. Batterlading fra aggregat på vinteren installeres ofte som backup, men dette er jo selvsagt valgfritt. Den nye teknologien rundt solcelleanleggene har åpnet for langt videre bruk av apparater og utstyr enn bare lys og TV på hytta forklarer Johansen.

Ved å seriekoble solcellepanelene ledes dobbel spenning inn i solcelleregulatoren som er av veldig høy kvalitet, en såkalt MPPT regulator. På denne måten oppnår vi ca 25% bedre effekt av solcellepanelene sammenlignet med den tradisjonelle måten å koble solcelleanlegg på. Dette høres kanskje veldig teknisk ut, men i praksis er det veldig enkelt å koble sammen en kraftpakke forklarer Johansen.

Riktignok anbefaler vi fortsatt at store strømforbrukere som varmeovner og komfyrer fortsatt drives på alternative energikilder som gass, parafin etc., men det er allikevel få grenser for hva vi kan få til med dagens teknologi. Johansen har allikevel ett råd å gi; bruk mest mulig 12V utstyr og ha en av/på bryter for 230V strømtilførselen. Årsaken til dette er rett og slett at de kraftige inverterne som benyttes bruker en del strøm, selv når de står i standby modus. For å slippe å sløse med strømmen foreslår vi at produkter som lys, TV, radio, vannpumpe, mobilladere etc. drives på 12V. Skal man benytte et 230V kjøleskap bør det dedikeres en egen liten inverter til å drive denne.

Kraftpakkenes inntog (230V)

Nå om dagen er det mye snakk om kraftpakker, hva er dette for noe? Kraftpakker er for mange blitt et alternativ til å legge inn strøm på hytta og består i prinsippet av en tradisjonell, oppskalert solcellevegg bestående av en to eller flere store paneler, en kraftig batteribank (AGM eller lithium) samt en kombiinverter som er en alt-i-ett løsning, dvs regulator, batterilader og inverter som sørger for at anlegget til enhver tid får riktig lading og gir maksimal utnyttelse av paneler og batteribank. Ny teknologi har åpnet for løsninger som bare for få år siden var helt utenkelig på norske hytter. Med disse løsningene er drømmen om en høystandard hytte langt vekk fra folketrange hyttefelt fullt oppnåelig.

Fredrik Kleiven Johansen er produktsjef i Hyttetorget og har mange års bransjeerfaring. Du kan møte han og hans kolleger rundt om i landet om du avlegger et besøk til et av Hyttetorgets hyttesentere (under). Hyttetorget har dessuten et landsdekkende forhandlernett som kan gi gode råd og tips til hytteeiere. Ønsker du å lese mer om solcelleløsninger fra Hyttetorget kan du gjøre det her

 

Hyttetorget Sandefjord

Hyttetorget Sandefjord

Hyttetorgets hovedkontor, lager og utsalgssted. Tlf 33 42 01 00

LES MER
Hyttetorget Slependen

Hyttetorget Slependen

Landets største hyttebutikk på Slependen. Telefon: 67 22 21 44

LES MER
Hyttetorget Sarpsborg

Hyttetorget Sarpsborg

Østfolds største Hyttebutikk. Telefon 69 00 34 44

LES MER
Hyttetorget Alnabru

Hyttetorget Alnabru

Hyttetorgets butikk på Alnabru i Oslo har et stort utvalg av hytteprodukter. Tlf. 22 83 24 00

LES MER
Hyttetorget Drammen

Hyttetorget Drammen

Hyttetorget åpnet ny butikk på Åssiden i Drammen mandag 25. september. Vi ønsker velkommen til en av landets flotteste hyttebutikker.

LES MER
Hyttetorget Hamar

Hyttetorget Hamar

Hytteutstyrbutikk på Midtstranda med bredt vareutvalg og dyktige fagfolk. Tlf. 62 00 14 00

LES MER
Hyttetorget Trondheim

Hyttetorget Trondheim

Velkommen til Sør-Trøndelags største hyttebutikk. Du finner oss på Lade. Tlf. 73 20 53 20

LES MER
Hyttetorget Bergen

Hyttetorget Bergen

Endelig en skikkelig hyttebutikk i Bergen - du finner oss langs Liavegen i Nyborg. Tlf. 53 00 49 00

LES MER
Hyttetorget Sandnes

Hyttetorget Sandnes

Hyttebutikk med Rogalands største vareutvalg finner du i Sandnes. Tlf. 51 22 74 80

LES MER
Hyttetorget Kristiansand

Hyttetorget Kristiansand

6. februar åpnet sørlandets største hytteutstyrbutikk i Sørlandsparken. Telefon: 38 60 27 27

LES MER
Hyttetorget Gol

Hyttetorget Gol

Februar 2019 åpnet Hyttetorget ny butikk på Gol. Du finner oss i Sentrumsvegen 108.

LES MER