Til toppen

fiskevannbat

Å gli lydløst rundt på fiskevannet ved hjelp av en elektrisk påhengsmotor er en fantastisk opplevelse.  Selv om verken elmotorer eller lette aluminiumsbåter er noe nytt, har de alltid manglet en viktig komponent - et skikkelig lithiumbatteri. Hyttetorget testet kombinasjonen av de beste produktene på markedet og ble imponert over resultatet.

I filmen lenger nede kan du se hvordan det gikk da Fredrik K. Johansen fra Hyttetorget skulle testkjøre en 12 fots båt av typen Kimple 365 Catch, en av markedets mest populære aluminiumsbåter som er godkjent for inntil 4 personer. Aluminiumsbåten veier ca halvparten av en tilsvarende båt i plast/glassfiber, men tåler likevel mye mer. Aluminiumsbåter er ca dobbelt så sterke som glassfiberbåter og ca 4 ganger så sterk som en plastbåt. I tillegg kan du med god samvittighet dra en aluminiumsbåt over fjell og stein, i motsetning til andre båter. Toftene i Kimple 365 er fylt med flytemiddel som gjør båten usenkelig. Og det beste av alt, den veier bare 65 kilo, noe som gjør den lett å håndtere og ikke minst - ideell for en elektrisk påhengsmotor.

Når det gjaldt velge ut en riktig påhengsmotor var ikke valget vanskelig. Det måtte bli Endura Max fra Minn Kota. Denne påhengsmotoren har Digital Maximizer teknologi som hjelper deg å spare strøm og gir 2-5 ganger lenger rekkevidde enn vanlige el. motorer. Motoren vil kjøre kaldere uten unødig energisvinn og du vil kunne kjøre  i mange timer dersom du i tillegg benytter riktig type batteri. Dette er en ferskvannsmotor, men den finnes også i en saltvannsbestandig utgave.

Batteriet som benyttes her er selvsagt et Lithiumbatteri og her kommer vi til selve poenget. 

Tidligere var det jo stort sett bare blybatterier tilgjengelig på markedet. Disse var tunge, ble fort utladet og måtte dessuten ikke å gå tomme for strøm fordi de da lett gikk i stykker. Moderne lithiumbatterier veier lite, har enorm kapasitet og varer mye lengre enn tradisjonelle batterier. I tillegg leveres de med Bluetooth teknologi som gjør at du kan følge med på hvor mye strøm du har igjen på batteriet via mobiltelefonen din. Og nettopp det kan jo være kjekt når du er på fisketur og langt fra land.

Denne kombinasjonen av produkter viste seg å være veldig god. For det første oppfører Kimple 365 seg veldig godt i vannet og er lett å manøvrere med den elektriske påhengsmotoren. Farten kom opp i 4-5 knop, noe som ca dobbelt så fort som det man faktisk trenger å kjøre dersom man skal dørge. Hvor lenge batteriet holder vil avhenge av hvor høy fart du holder, men i dørgefart vil du kunne oppnå ca 8 timers kjøretid på dette 100Ah lithiumbatteriet. Dette er virkelig imponerende slår Fredrik K. Johansen fast.

Men hva gjør du når batteriet er tomt for strøm? Her har du flere muligheter. Har du strøm i nærheten (f.eks. på hytta) så kan du bare ta det under armen og lade det opp der ved hjelp av en batterilader. Batteriet veier bare 12,8 kilo og er derfor ikke vanskelig å transportere. Dersom du ønsker å lade batteriet i båten så kan du gå til anskaffelse av et lite solcellepanel for båt som du kan brette sammen legge i en liten veske når det ikke er i bruk. Hyttetorget kommer om kort tid med mer informasjon om dette produktet, så følg med på våre hjemmesider så legger vi ut mer info der straks det er klart.

Du kan lese mer om produktene her

Fredrik Kleiven Johansen er butikkansvarlig for Hyttetorget avd. Sandefjord og har mange års bransjeerfaring. Du kan møte han og hans bransjekolleger rundt om i landet om du avlegger et besøk til et av Hyttetorgets hyttesentere (under). Hyttetorget har dessuten et landsdekkende forhandlernett som kan gi gode råd og tips til hytteeiere.