Til toppen
Fra utedo til ren nytelse med Cinderella på hytta

Fra utedo til ren nytelse med Cinderella på hytta

Familiens tradisjonsrike hytte hadde bare ett minus – den gamle utedoen som det ikke fristet noe særlig å besøke. Løsningen førte til økt bruk av den koselige hytta i Nordmarka.

– Her på «Tua» har det vært mye moro gjennom flere generasjoner, forteller Cathrine Jørstad mens hun tenner opp i bålpanna utenfor den brunbeisede hytta i Nordmarka utenfor Oslo.

Cathrine Jørstad var ikke særlig begeistret for hyttas gamle bøttedo

Cathrine Jørstad var ikke særlig begeistret for hyttas gamle bøttedo


Gammel hytte med utedo

«Tua» ble bygget av Cathrines svigerfamilie før krigen, og er en enkel hytte med strøm, men uten innlagt vann. Eneste toalettløsning var utedo, det vil si helt til Cathrine kom inn i familien.

– Da jeg begynte å bruke hytta var det bøttedo her, en sånn skikkelig ekkel do! forteller Cathrine åpner døra til det lille huset der et turkisblått klenodium i plast ønsker velkommen.

– Jeg brekker meg veldig lett, dessuten er jeg mørkredd og måtte ha følge på do om natta, ler Cathrine.

Hun foreslo derfor at familien skulle installere et Cinderella forbrenningstoalett inne i hytta.

Cinderellas toaletter er ikke avhengig av vanntilkobling, og drives av strøm eller gass. Derfor kan de monteres på alle typer hytter. Forbrenningen av avfallet skjer i et lukket forbrenningskammer og avgassene fra forbrenningen føres ut via et eget avtrekksrør.

Les mer om forbrenningstoaletter her

Enkelt å installere

Husbonden Øyvind, var nok litt lei av å følge kona ut på do om natten, og idéen om en Cinderella falt i god jord hos både ham og de andre familiemedlemmene som bruker hytta. Øyvinds onkel bygget et lite rom i tilknytning til trappegangen i hytta, og dermed var alt klart for nye toalettfasiliteter.

– Selve installasjonen var veldig enkel. Vi boret et hull i veggen og så var den på plass. Og siden da har det vært veldig god stemning rundt den doen, smiler Øyvind.

Ungdommene i huset er helt enig. Å slippe å gå ut om natten i all slags vær gjør dobesøkene litt hyggeligere. 


Magnus synes det er lett å bruke Cinderella, og viser frem posen alle må legge i toalettet før bruk. 

Les: Slik reduserer du strømforbruket på ditt forbrenningstoalett

Lett å lære

Å bruke en Cinderella er trygt for barn, og nevøen Magnus på 10 år demonstrerer hvor lett det er å bruke toalettet.

– Denne doen er kjempelett å bruke! Man løfter opp lokk og sete, og så tar man en pose og legger i skålen. Så legger man ned setet og så kan man gå på do. Når man er ferdig, legger man ned lokket og så trykker man på denne knappen, forklarer Magnus ivrig.

Den lette posen med restene fra toalettbesøket faller dermed ned i et kammer der både vått og tørt blir brent opp ved høy temperatur. Det som blir igjen er små mengder ren aske.

Cathrine bekrefter at det er enkelt å lære både barn og voksne å bruke toalettet. Når de har nye gjester på hytta får de en liten instruksjon.

– Så lenge man husker å legg i pose går alt av seg selv. Her bruker en familie på fem pluss gjester doen hele dagen uten at det blir problemer, forteller Cathrine. 

Hvis små barn bruker Cinderellaen pleier hun å ta en titt når de er ferdige.

– Små barn tisser ikke alltid så mye, så da trenger posen litt ekstra tyngde for å falle ned, forklarer hun og heller en skvett vann i posen før hun trykker på knappen og det hele forsvinner.


En ukes bruk av en familie på fire resulterer i ca.en tekopp med ren aske.


Miljøvennlig avfall

Å tømme forbrenningstoalettet er enkelt, men må gjøres når toalettet er kaldt.

– Vi tømmer hver gang vi kommer opp på hytta, for da er doen kald. Da er det bare å gå inn her og dra ut skålen, viser Cathrine og drar ut metallbeholderen som sitter i sokkelen på toalettet.

Den beskjedne mengden avfall, som kun består av ren aske gjør at Cinderella er en svært miljøvennlig toalettløsning. Asken i beholderen er helt bakteriefri og enkel å tømme.

– Å tømme asken oppleves som veldig rent og hygienisk for meg som synes sånne ting ellers er litt ekkelt. Det føles også veldig hygienisk er at du slipper dobørste, for her forsvinner jo alt når du trykker på knappen, sier Cathrine.

Les også: Verken strøm eller kloakk? Da kan Cinderella Freedom (gass) være svaret

Bruker hytta oftere

Øyvind synes også at det både har blitt enklere og mer behagelig å gå på do på hytta etter at de fikk innendørs toalettrom med Cinderella.

– Det varmt, det lukter ikke og toalettet fungerer optimalt. Det er absolutt noe jeg vil anbefale til andre hytteeiere hvis de har en eldre hytte uten vann, eller kanskje en moderne hytte langt inne på fjellet, sier Øyvind.

Paret konkluderer med at den enkle investeringen har ført til økt komfort og hyppigere bruk av hytta.

– Ja vi bruker hytta mer etter at vi fikk installert Cinderella, og det beste av alt er at jeg slipper å følges på do! ler Cathrine. 

Fordeler med forbrenningstoalett

  • Ingen vann eller avløpstilkoblinger
  • Ikke avhengig av innlagt strøm
  • Barnesikker
  • Krever lite plass
  • Enkel installasjon
  • Ingen avfallshåndtering, kun minimalt med aske som må tømmes
  • Ingen tilførsel av bark, kjemikalier etc
  • Ingen flueproblematikk

Cinderella har 25 års fartstid på hyttemarkedet og tusenvis av fornøyde brukere. Se filminnspillingen fra familien Jørstads hytte her.

Cinderella produkter