Til toppen

Grønn energi på hytta med solcelle

I dag vurderer stadig flere hytteeiere egenprodusert strøm. Ny teknologi lar deg produsere mye strøm som kan lagres i en batteribank som er langt mer effektiv enn tidligere. Du bruker strømmen etter behov akkurat når det trengs. Når du drar fra hytta lades batteribanken opp igjen, og er fulladet til neste hyttebesøk. Dette gir deg helt nye muligheter for komfort på din "strømløse" hytte.

Denne videoen viser prinsippet i et enkelt 12V solcelleanlegg

Frihet med egenprodusert strøm

Skjemmende kraftledninger og strømkabler sprengt ned i fjellgrunnen, er ikke en del av hyttedrømmen. Det samme gjelder de sterkt stigende strømprisene, som er nå er langt dyrere enn "hjemmestrøm". Derfor vurderer mange nå å produsere sin egen strøm til hytta, noe som vil gi både økt bruksverdi og øke verdien på hytta. For mange oppleves det også tilfredsstillende å eie en "offgrid-hytte" som ikke er koblet til strømnettet. 

Se oversikt over alle våre solcelleprodukter

Det åpner seg stadig flere muligheter for økt komfort på strømløse hytter, og det er få begrensninger på hva du kan få til dersom anlegget ditt bare er dimensjonert riktig

Teknologisk revolusjon

Noen lever kanskje fortsatt i den tro at solcelleanleggene kun gir strøm til et par timer med lampelys og TV-titting, men slik er det definitivt ikke lenger. Økt kvalitet på solcellepaneler, ny batteriteknologi og strømsparende invertere er noen eksempler på komponenter som har endret seg drastisk bare de siste få årene. I tillegg har det skjedd en liten revolusjon på belysningsiden. Moderne LED pærer bruker bare en brøkdel av den strømmen som de gamle glødepærene forsynte seg med. Det samme gjelder TV, kjøleskap og mange andre komponenter som tidligere gjorde det helt umulig å få regnestykket til å gå opp. 

Solstrøm kan benyttes til mye mer enn bare lys, TV og mobillading. Her vises noen eksempler på VVS produkter fra vårt sortiment som kan drives av solenergi.

Hva trenger du strøm til?

Før du velger hvilken løsning som passer best for ditt bruk og din hytte, er det viktig å avklare hvor mye strøm du ønsker å produsere. Her må du tenke på hvilket utstyr du ønsker å ha på hytta i tillegg til hvor lange de lengste hytteoppholdene vil være. Er det bare snakk om strøm til enkel belysning, TV og mobillading? Eller ønsker du også strøm til kjøleskap, komfyr, vannpumpe og støvsuger for eksempel? Basert på ditt behov vil vi gi råd og anbefalinger om hvilket anlegg du bør velge.

Vi anbefaler deg å tenke igjennom hva slags utstyr hytta skal ha slik at anlegget blir dimensjonert riktig. Visste du at Hyttetorget har solcelleeksperter som kan hjelpe deg med hele prosessen?

Les mer om vår rådgivertjeneste

12V eller 230V?

Et spørsmål som raskt melder seg når man snakker om Off-grid løsninger, er om man ønsker et 12V eller 230V basert system, eller en kombinasjon av disse. De som ønsker at hytta skal fremstå mest mulig som likt som hjemme, vurderer gjerne en kraftig 230V pakke, mens de som ønsker seg et mer tradisjonelt opplegg gjerne tar utgangspunkt i en 12V pakkeløsning med mulighet for et par 230V uttak. De viktigste temaene er gjerne knyttet til disse forbrukerne:

Lys • Kjøleskap • Varme • Vannforsyning

 (eventuelt komfyr - krever stor batteribank)

    

Nå er det "PERC" og "Half Cut" som gjelder!

Det siste innen panelteknologi er solcellepaneler av typen PERC og Half Cut. Dette er paneler som gir høyere ytelse enn sine forgjengere. Panelene leveres med sort ramme og tar seg dermed også godt ut på hytteveggen. I tillegg er de ekstra forsterket mot vind og snølast. Med solid sort ramme, sorte festebraketter og antireflekterende glass vil de heller ikke være skjemmende i terrenget. Panelene er selvsagt produsert med monokrystallinske celler og har en virkningsgrad på over 22%. Les mer

Riktig plassering av panelet i forhold til sola er viktig. Les mer om panelene


Monter panelene på taket!

Skal du ha mange store paneler så kan det være en utfordring å få plassert disse på vegg ved hjelp av tradisjonelle veggfestebraketter. Har du et tak som vender syd eller sydvest kan takmontering være et aktuelt alternativ. Vi leverer takfestesystemer tilpasset flere ulike taktyper.

Les mer: Tak- og bakkestativer

Har du et solrikt hyttetak så kan dette fylles opp med paneler som festes til våre takstativer


Hvilken batteritype skal du velge?

Dersom man ikke har erfaring med batterier, kan det være fort gjort å sammenligne de ulike batterienes størrelse og tenke at batteriet med lavest pris pr ampertime (Ah) er det beste kjøpet. Så enkelt er det nok ikke. Det er flere faktorer du som forbruker burde være oppmerksom på.

Ny batteriteknologi har dessuten snudd opp ned på gamle sannheter om hva man kan benytte et solcelleanlegg til, levetiden på batterier og vedlikehold av disse. 

Les artikkelen: Valg av batteritype

 


Solcelleanlegg i ulike størrelser - velg det som passer best for ditt bruk

Et solcelleanlegg er et økonomisk og teknisk godt alternativ. Disse solcelleanleggene kommer i ulike størrelser med ulik kapasitet.  Har du ikke plass til paneler på hytteveggen, kan anlegget monteres i en Offgrid Energibod som også kan inneholde batteribank, teknisk utstyr, aggregat med mer. Den store takflaten på energiboden er også ideell for oppsamling av regnvann. Det egner seg perfekt i kombinasjon med våre kraftpakker

Vår Offgrid Energibod løser plassproblemet, er ikke søknadspliktig og kan gjerne kombineres med en vindmølle om ønskelig


Redusert lading i vinterhalvåret
Fravær av sol i løpet av vinterhalvåret vil naturlig nok føre til mindre strømproduksjon enn hva man vil oppleve resten av året. En måte å løse dette på er å anskaffe et backup-aggregat som kan kobles til en batterilader og sikre nok strøm på batteribanken året rundt. Les artikkelen: Aggregat på hytta - dette bør du tenke på

Et strømaggregat kan være en god forsikring mot tom batteribank på vinterhalvåret


Vår kompetanse gir deg trygghet
Det er fort gjort å ende opp med et feil anlegg som verken er tilpasset ditt behov eller dimensjonert for eventuelle utvidelser. Våre medarbeidere har mange års erfaring med alternative energiløsninger og kan hjelpe deg med å finne det riktige anlegget og tilpasse dette til ditt behov. Skulle noe være galt med anlegget ditt kan det være trygt å ha en butikk og ikke minst en stort apparat av fagfolk å forholde seg til. 

Besøk en av våre butikker for mer informasjon, råd og tips!

Vi har pakkeløsninger tilpasset ulike behov:

12V anlegg
Strømmen fra et 12V anlegg kan for eksempel brukes til TV, lys, kjøleskap og vannpumpe. Det finnes en rekke størrelser å velge mellom her avhengig av mengde strøm man har behov for i tillegg til lengden på hytteoppholdet.
Les mer om 12V anlegg »

 

Kraftpakker - hvor alt drives på 230V
Perfekt løsning for deg som ønsker å ha høy komfort på hytta. En stor batteribank sikrer og flere paneler sikrer nok strøm over lengre perioder. Her kommer den siste tidens teknologisprang virkelig til sin rett. Pakkeløsninger som for få år siden kostet flere hundre tusen kroner kan man nå få til en betraktelig lavere pris.
Les mer om kraftpakker »

 

Bygg ditt eget anlegg med Victron produkter
For solcelle-entusiasten introduserer vi nå en serie med høykvalitets solcelleprodukter fra den Nederlandske produsenten Victron. Produktene styres via Bluetooth og gir deg full oversikt over anlegget ditt. 
Les mer om Victron »

 

Plasser utstyret i en energibod
Store solcelleanlegg krever litt plass. Et alternativ er derfor å montere anlegget i en ekstern energibod som kan inneholde batteribank, teknisk utstyr, aggregat etc 
Les mer om Offgrid energibod »

 

Portable kraftstasjoner
Portable kraftstasjoner/powerbank fra Ecoflow med mange bruksområder og høy batterikapasitet. Lades med strøm, solcelle, aggregat eller hva du måtte ønske og gir deg all den strømmen du behøver når du trenger den. 
Les mer om bærbare kraftstasjoner »

 


Hyttetorget har mange års erfaring med solcellepaneler, batterier, invertere, ladere etc.. Skulle det være noe galt med anlegget ditt skal du som kunde føle deg trygg på at vi vil hjelpe deg.

Les mer om våre solcelleløsninger på disse sidene

Merk! Vi leverer både offgrid og ongrid løsninger, men kan også levere hybridløsninger hvor man både er tilknyttet strømnettet og lagrer strøm i batteribank. Et eksempel på en slik løsning er vist her: 

Solcelle - populære produkter