Til toppen

Varmespreder_valg

Varmespredere - fungerer de?

I løpet av vinteren har vi fått mange spørsmål om bruk av varmespredere. Fungerer de eller er det bare nok et "kjekt å ha" produkt som blir stående ubrukt i boden? Vi har tatt en prat med hyttespesialist Kenneth Veiby som har satt seg godt inn i disse produktene. 

Først og fremst, hva er en varmespreder for noe? En varmespreder er en strømløs vifte som drives av varme fra vedovnen din. Prinsippet er enkelt, men utrolig smart forklarer Veiby. Et termoelektrisk element genererer strøm med utgangspunkt i temperaturforskjeller i bunnen og toppen av vifta. Denne strømmen benyttes til å drive rundt noen vifteblader som dermed blåser den varme lufta fremover lager en jevn og lun varme i rommet.  På denne måten unngår man at all varmen først stiger opp under taket før det blir varmt der man selv sitter. Det skal svært lite til før man merker effekt av dette forklarer Kenneth Veiby.

 

Varmespredere kan benyttes både hjemme og på hytta. Viftebladene begynner å rotere allerede ved 50 grader på enkelte av modellene, men er mest effektive i temperaturområde mellom 100 og 250 grader.  Men hvor mye tåler disse produktene av varme da? De fleste varmesprederne på markedet er utstyrt med overopphetingssikringer som "bremser" farten dersom det blir veldig varmt på toppen av panelovnen. Skulle man imidlertid klare å oppnå en overflatetemperatur på 350-400 grader, noe som ikke er veldig aktuelt på de aller fleste ovner så kan man risikere at termoelementet ryker. Dette er imidlertid en svært enkel og rimelig sak og skifte. 2 skruer og 2 minutters arbeid så er den saken løst. Noen andre problemer med disse varmesprederne har vi igrunn aldri opplevd forsikrer Veiby.

Original eller "kopi"?

Det originale produktet Ecofan har jo vært det dominerende produktet i mange år. Etter at patentet utløp i 2016 har det kommet en god del rimelige varianter på markedet. Hvordan har dette slått ut på kvaliteten? Det er ikke tvil om at det er store kvalitetsforskjeller på markedet sier Veiby. Enkelte varianter er faktisk så dårlige at de knapt nok flytter luft, selv om de har både 2 og 3 viftemotorer påmontert. Så det er all grunn til å være skeptisk og sette seg litt inn i de ulike modellene før man går til anskaffelse. Samtidig er det slik at det har foregått en positiv produktutvikling den senere tiden og smarte løsninger har kommet på banen. Tidligere har det vært slik at enkelte modeller ikke har fungert på klebersteinsovner, mens andre igjen har fungert dårlig på støpejernsovner. Det mest populære produktet i sortimentet, "Varmespreder'n" er konstruert slik at den fungerer like godt på begge type ovner forklarer Veiby.

Hytteliv tester 

I en uavhengig test foretatt av bladet Hytteliv (nr 4, 2018 - Egmont forlag) fremkommer det at det er ganske store pris- og kvalitetsforskjeller ute og går; 

 

Kenneth Veiby er butikkansvarlig for Hyttetorget avd. Drammen og har lang bransjeerfaring. Du kan møte han og hans kolleger rundt om i landet om du avlegger et besøk til et av Hyttetorgets hyttesentere (under). Hyttetorget har dessuten et landsdekkende forhandlernett som kan gi gode råd og tips til hytteeiere. Ønsker du å lese mer om varmespredere kan du gjøre det her