Til toppen

Dropp strømregningen på hytta

Med dagens strømpriser er det helt naturlig at spørsmålet om selvforsynt energi og alternative VVS løsninger dukker opp. Hva skal til for å sikre strøm nok til hytteforbruket ved hjelp av solcelle og batteriteknologi? Hvilke alternative varmekilder kan benyttes og hva med vann-/toalett og avløpsløsninger?

"Off-grid" er et engelsk uttrykk for en livsstil hvor man er selvforsynt og uavhengig av offentlige tjenester. Off-grid filosofien har alltid vært et bærende prinsipp hos Hyttetorget innenfor alle våre fagområder; 

Strøm • Varme • Vann • Toalett • Avløp

Eksempel på hytte med selvforsynte VVS- og energiløsninger

Strømproduksjon på egen tomt

Ny teknologi har banet vei for løsninger som rett og slett ikke fantes for få år siden. Selv om norske hytter har hatt solcellepaneler på veggen i flere tiår, er det først de senere årene at teknologien har åpnet for et langt bredere bruksfelt knyttet til solstrøm. Ikke bare har panelene blitt mer effektive, men spesielt innen batteriteknologi har det skjedd mye, og dette er viktig når man skal installere et Off grid-anlegg. Vi er ikke veldig bortskjemt med soltimer i Norge og spesielt om vinteren kan det gå litt tid mellom hver gang batteriene får påfyll av strøm fra panelene. En riktig dimensjonert batteribank av høy kvalitet er derfor kritisk for å sikre en god løsning.

Store solcelleanlegg med tilhørende utstyr krever litt plass men til gjengjeld får du høy strømproduksjon og stor batterikapasitet. Et alternativ er derfor å montere dette i en ekstern energibod som kan inneholde batteribank, teknisk utstyr, aggregat etc. En energibod er i praksis et lite bygg med skråtak tilpasset solcellepaneler med batterier og diverse utstyr plassert på innsiden. 


Et godt alternativ er å montere solcellepaneler på taket dersom dette vender syd eller sydvest

Du kan lese alt om våre solcelleløsninger her. Dersom du trenger hjelp til å skreddersy solcellepakker til ditt behov - ikke nøl med å kontakte oss så hjelper vi deg. Vi leverer både offgrid løsninger, ongrid-løsninger og kombinasjonsløsninger som vist i denne videoen:

Et utvalg av våre solcelleløsninger

Ta med deg strømmen der du er

Løsningene over er beregnet for fast montasje og er for mange det naturlige førstevalget på hytta. Samtidig ser vi at mange også ønsker seg en fleksibel løsning som både kan benyttes på hytta, hjemme, på camping og på tur. Da kan en portabel kraftstasjon kanskje være noe å vurdere. Bruksområdene til disse produktene er mange, og det finnes her flere ulike måter å lade opp batteribanken på. Solcelleanleggene over kan selvsagt benyttes, eller man kan bruke et sammenleggbart solcellepanel som pakkes sammen etter bruk. Det er også mulig å lade batteribanken i støpselet hjemme, eller i bilens sigarettenner-uttak. TOALETT, DUSJ & VANN

Det er fullt mulig å få rennende varmt og kaldt vann i krana også på hytter uten innlagt vann og tilknyttet avløp. Mange forbinder høy vannkomfort med sprenging, graving og en lange søkeprosesser, men slik behøver det nøvendigvis ikke å være. Det finnes både rimeligere og mer miljøvennlige alternativ tilgjengelig. 

Toalettløsninger

Mange av våre hyttetoaletter krever verken strøm eller innlagt vann og passer derfor godt om du har en off-grid hytte. Hos oss finner du alt fra forbrenningstoalett, biologiske toaletter, Aqua Green vanntoalett, toaletter med samletank, tørrklosetter, m.m.

Se våre toalettløsninger »

Vann i krana og dusj

Vannsystem uten innlagt vann

Det er fullt mulig å få rennende varmt og kaldt vann i krana også på hytter uten innlagt vann og tilknyttet avløp. Våre alternativer er dessuten både rimeligere og mer miljøvennlige. 

Se våre vannforsyningsløsninger »

Les mer om våre avløpsløsninger »


ALTERNATIVE VARMELØSNINGERVedfyring

Fyring med ved er stort sett rimeligere enn å fyre med strøm

Hvor mye rimeligere vedfyring er, avhenger blant annet av valgt vedtype og hvilken vedovn man benytter. I tillegg spiller selvsagt prisen for veden en vesentlig rolle. Kjøp i storsekk er rimeligere enn kjøp i mindre sekker, men med høye strømpriser blir det stort sett billigere uansett. For nøyaktige utregning av pris på vedfyring anbefaler vi Energiportalen  sin ved-kalkulator. I tillegg anbefaler vi bruk av varmespreder dersom du benytter vedovn. Denne vil fordele varmen mer effektivt rundt om i rommet og gi bedre fyringsøkonomi.

Gå til vedkalkulatoren »

Les mer om Varmespreder'n »

Gassovner

Gassovner som ikke trenger pipe

Fyring med gassovn er ofte rimeligere enn strøm. En gassovn er en liten investering og er dessuten veldig effektiv, med typisk effekt på over 4kW. Det er plass til gassflaske i bakkant av ovnen og både tenning og forbrenning foregår helt manuelt uten noen form for strømtilkobling.

Økonomien ved bruk av gassovn er stort sett rimeligere enn strøm og ligger på mellom 180 og 250 øre pr kWh avhengig av gassprisene (som varierer en del). 
 

Les mer om gassovner her »


Webasto hyttevarmer

Gir deg lun hyttevarme på et blunk..

Webasto er en tyskprodusert dieselvarmer som gir god fyringsøkonomi og er konstruert for hytter uten strøm (med solcelleanlegg). Webasto hyttevarmer kan varme opp en kald hytte før ankomst eller når man ankommer. Perfekt som tilleggsvarme til peis, vedovn etc. Leveres med eller uten "Ring Hytta Varm" funksjonalitet.

Informasjon om Webasto finner du her »


I tillegg til varmeløsningene over har vi et stort utvalg av produkter som kan erstatte tradisjonelle panelovner og gulvvarme eller på andre måter bidra til bedre fyringsøkonomi. Her er noen eksempler:

Hyttetorget har 30 års erfaring med alternative energi- og  VVS løsninger, og kan svare på det meste av det du lurer på. Ta gjerne turen innom en av våre butikker for å se nærmere på våre produkter eller kontakt oss dersom du trenger hjelp til noe.

LES OGSÅ: