Til toppen

Et perfekt kjøleskap på hytta

Moderne batteriteknologi og strømgjerrige kjøleskap gir mulighet for en langt høyere standard på strømløse hytter enn hva man har vært vant til. Mange hytteeiere har allerede opplevd fordelene med et A++ kjøleskap. Nå er også A+++ skapene her og da snakker vi skikkelig strømsparing! 

Fredrik K. Johansen er produktsjef i Hyttetorget og har over 15 års bransjeerfaring, blant annet med solstrøm og diverse typer kjøleskap. På strømløse hytter i Norge er det lang tradisjon med å benytte propandrevne kjøleskap forklarer han. Grunnen til dette er at 12V skapene som finnes på markedet gjerne er veldig små og ikke like energieffektive som det de store skapene fra de ledende produsentene etterhvert har blitt. Mange er ikke klar over dette, men et A++ kjøleskap bruker faktisk 40% mindre energi enn et tradisjonelt A-kjøleskap. Og som ikke det er nok; investerer du i et A+++ kjøleskap så halveres strømforbruket ytterligere i forhold til A++. 

A+++ skapet med fryseboks viser et snittforbruk på 17Ah i døgnet, noe som tilsvarer forbruket fra en 9W lyslist forklarer Johansen. Dropper du fryseboksen og satser på et 145L skap så synker forbruket ned til utrolige 10Ah i døgnet (5,5W)
Les mer om skapene her

Hva kreves for å kunne installere et 230V kjøleskap?

Min anbefaling til strømløse hytteeiere som vurderer å installere et slikt kjøleskap på hytta er at det benyttes lithiumbatteri koblet til et solcellepanel (se egen artikkel om dette). Fordelene med å benytte denne batteriteknologien på hytta er mange og ønsker man å sikre at kjøleskapet holder hele hytteoppholdet igjennom så er det lithium som gjelder. I tillegg er det viktig at det benyttes en dedikert inverter til kjøleskapet som er riktig dimensjonert. Vi bruker små dedikerte invertere til skapene. Selv hytter med store kraftpakker og invertere på flere kilowatt bør det kobles en dedikert inverter til kjøleskapet. På denne måten unngår man at en stor inverter med høyt egetforbruk står og trekker strøm forklarer Johansen.

Hvor mange dager holder batteriet?

Vi har testet skapene under flere forhold, men eksempelvis opplever vi at det minste A++ kjøleskapet (innstilt på 4-5 grader og i 20 graders omgivelsestemperatur) holdt i 6-7 dager når det var koblet til et 200Ah lithiumbatteri. Kjøleskapet med A+++ teknologi holdt i 11-12 dager og det selv med integrert fryseboks i skapet. 

Hadde vi montert et solcellepanel på veggen som forsynte solcellebatteriet med strøm, ville vi hatt kontinuerlig drift på begge skapene

Spørsmålet blir da om man ønsker andre ting koblet på solcelleanlegget. Mulighetene er jo så mange; Lys, TV, støvsuger, vaffeljern, mobillading, kaffetrakter etc.. Dette hjelper vi selvsagt kunden med å dimensjonere riktig, men for de fleste vil en av våre pakkeløsninger være mer enn tilstrekkelig til å møte disse behovene.

Grundig testing

På Hyttetorget i Sandefjord blir alle løsninger og produkter grundig testet før de slippes ut på markedet. Vi tester ulike kjøleskapsmodeller og kobler disse til batteri og inverter og lar dem stå og gå i lang tid for å sjekke hvordan komponentene oppfører seg. I Sandefjord har vi samlet høy kompetanse og har mange års erfaring med løsninger som dette. Vårt mål er at norske hytteeiere skal få en best mulig opplevelse av våre produkter og derfor søker vi stadig å utvikle oss som leverandør. Vi har også et verksted her som håndterer eventuelle reklamasjoner og svarer på tekniske spørsmål fra kunder.

Hva med hytter som har 230V strøm?

Mange har nok erfart at strømregningen på hytta kan bli i overkant stor og for de som er opptatt av å få jekket denne ned noen hakk så vil det å bytte til disse skapene absolutt være aktuelt som et strømbesparende tiltak forklarer Johansen. 

Du kan lese mer om kjøleskapene og de ulike solcelleløsningene på våre hjemmesider. Ønsker du å besøke en faghandler med ekspertise innen disse fagområdene anbefaler vi at du tar turen til et av hyttesenterne under.

Hyttesentere med fagkunnskap finner du her: