Til toppen

Så mye bedre er solstrømpakkene blitt

Mange lever fortsatt i den tro at solcelleanleggene kun gir strøm til noen få timer med lys og TV titting. Slik er det definitivt ikke. Litt avhengig av hva man bruker anlegget til kan vi faktisk påstå at solcelleanleggene har blitt inntil 60% bedre enn hva de var bare for noen få år siden sier Fredrik Kleiven Johansen, produktansvarlig i Hyttetorget.

Vi spurte han om hva folk lurer mest på i forbindelse med installasjon av solcelleanlegg på hytta. 

Det første alle spør om er "hva kan jeg benytte av utstyr på hytta dersom jeg installerer et solcelleanlegg?". Og her har svaret forandret seg drastisk de siste 10 årene. Det er særlig to årsaker til dette. For det første har solcellepanelene blitt bedre og lader nå til og med i overskyet vær. Monokrystallinske celler har tatt over for Polykrystallinske celler og dette gir merkbar effekt på solcelleanleggenes evne til å ta til seg strøm. I tillegg har det skjedd en liten revolusjon på belysningsiden. En lyspære trekker ikke lenger 15-20W. En moderne LED pære trekker bare 2-3W og da lyser den med behagelig godt lys.

I tillegg har det skjedd mye på utstyrssiden. Nå får man flotte 40 tommers 12V TV'er med strømforbruk under 20W og dermed er det helt slutt på flatt batteri og strømbrudd etter noen timers TV titting. Mye 230V utstyr har dessuten begynt å bli langt mer energieffektivt. Kjøleskap, støvsugere, vannkokere og andre husholdningsartikler som tidligere var helt utenkelig å ta med på hytta er nå blitt en helt naturlig del av energiregnestykket til våre solcellekunder forklarer Johansen. Se egen artikkel om kjøleskap på hytta.

Fredrik Kleiven Johansen

Men den viktigste endringen har allikevel skjedd på batterifronten. Mulighetene som lithiumbatterier gir har endret forbruksmønsteret på "strømløse hytter" betraktelig. Å koble en støvsuger, kaffetrakter og vaffeljern til et tradisjonelt AGM batteri (blybatteri) er ofte et sjansespill. Er batteribanken halvfull så synker voltspenningen og vaflene risikerer å bli halvstekte. Dette opplever vi ikke med lithiumbatterier. Selv en relativt liten lithiumbank gir enorm kraft og rikelig tilgang på strøm i forhold til det solstrømhytter tidligere har vært vant til. Dette har for mange av våre kunder virkelig vært en aha-opplevelse forklarer han. Les også: Nå leveres lithiumbatterier også med innebygget varme

Kraftpakkenes inntog

Nå om dagen er det mye snakk om kraftpakker, hva er dette for noe? Kraftpakker er for mange blitt et alternativ til å legge inn strøm på hytta og består i prinsippet av en tradisjonell, noe oppskalert solcellepakke med inverterteknologi. En inverter omdanner 12V strøm fra batteriet til 230V strøm og muliggjør bruk av apparater som kjøleskap, støvsuger, vaffeljern, hårføner, spillmaskiner osv. Batterlading fra aggregat på vinteren installeres ofte som backup, men dette er jo selvsagt valgfritt. Den nye teknologien rundt solcelleanleggene har åpnet for langt videre bruk av apparater og utstyr enn bare lys og TV på hytta forklarer Johansen.

Ved å seriekoble solcellepanelene ledes dobbel spenning inn i solcelleregulatoren som er av veldig høy kvalitet, en såkalt MPPT regulator. På denne måten oppnår vi ca 25% bedre effekt av solcellepanelene sammenlignet med den tradisjonelle måten å koble solcelleanlegg på. Dette høres kanskje veldig teknisk ut, men i praksis er det veldig enkelt å koble sammen en kraftpakke forklarer Johansen.

Riktignok anbefaler vi fortsatt at store strømforbrukere som varmeovner og komfyrer fortsatt drives på alternative energikilder som gass, parafin etc., men det er allikevel få grenser for hva vi kan få til med dagens teknologi. Johansen har allikevel ett råd å gi; bruk mest mulig 12V utstyr og ha en av/på bryter for 230V strømtilførselen. Årsaken til dette er rett og slett at de kraftige inverterne som benyttes bruker en del strøm, selv når de står i standby modus. For å slippe å sløse med strømmen foreslår vi at produkter som lys, TV, radio, vannpumpe, mobilladere etc. drives på 12V. Skal man benytte et 230V kjøleskap bør det dedikeres en egen liten inverter til å drive denne.

Fredrik Kleiven Johansen er produktansvarlig i Hyttetorget og har mange års bransjeerfaring. Du kan møte han og hans bransjekolleger rundt om i landet om du avlegger et besøk til et av Hyttetorgets hyttesentere (under). Hyttetorget har dessuten et landsdekkende forhandlernett som kan gi gode råd og tips til hytteeiere. Ønsker du å lese mer om solcelleløsninger fra Hyttetorget kan du gjøre det her